Για την Αχιλλεία θέλω να γράψω εδώ και πολύ καιρό, μια που είναι το αγαπημένο μου (και το πιο πολυχρησιμοποιημένο από την οικογένεια) θεραπευτικό φυτό, αλλά πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Το ανακάλυψα τυχαία σ' ένα μικρό οροπέδιο, με συγκίνησε, και πλέον το καλλιεργώ στον κήπο μου και το μελετώ εδώ και μερικά χρόνια!
Είναι φυτό της Αφροδίτης, πολυετές, και ένα από τα 7 βιοδυναμικά φυτά. Στα βουνά μας το βρίσκεις άφθονο, και αν δεν το ξέρεις δεν του δίνεις σημασία. Τη λένε και Χιλιόφυλλο, Μυριόφυλλο, και Αγριοαψιθιά. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Σύνθετων (compositae). Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα κλωναράκια της για να ρίξουν το "Ι Τσινγκ". Η πιο κοινή Αχιλλεία είναι η λευκή, αλλά υπάρχουν αρκετές ποικιλίες της (όλες με τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες) σε χρώματα ροζ, κίτρινο, και κόκκινο, αλλά και με μικροδιαφορές στα φύλλα.
Ονομάστηκε Αχιλλεία επειδή ο θρύλος λέει οτι ο Αχιλλέας τη χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει τις πληγές του από τις μάχες (ο Αχιλλέας σύμφωνα με τον Ομηρο είχε εκπαιδευτεί από τον Κένταυρο Χείρωνα στη θεραπευτική). Πράγματι, το φυτό αυτό χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για τις αιμορραγίες κάθε είδους. Στο Μεσαίωνα λεγόταν "knight's milfoil" το χιλιόφυλλο του ιππότη, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Είναι από τα πρώτα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν θεραπευτικά από τον άνθρωπο (βρέθηκε σε ταφικό χώρο της εποχής του Νεάντερταλ στην περιοχή της αρχαίας μεσοποταμίας, στο σημερινό Ιράκ).
Δεν υπάρχει όργανο ή ιστός του ανθρώπινου σώματος στο οποίο να μην επιδρά με κάποιο (έστω μικρό) τρόπο το βοτάνι αυτό. Το χαρακτηριστικό του είναι οτι δρά ρυθμιστικά. Ρυθμίζει ήπια το κυκλοφορικό σύστημα και την πίεση του αίματος.Είναι τονωτικό της μήτρας - θεωρείται το δώρο του Θεού στις γυναίκες! - γιατί ρυθμίζει την ποσότητα της εμμήνου ρύσης αλλά και σταματά τις επικίνδυνες αιμορραγίες (που κάποτε ήταν η σοβαρότερη αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας). Είναι αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, και περιέχει σαλικυλικό οξύ (το κύριο συστατικό της ασπιρίνης), πράγμα που το κάνει χρήσιμο στους πόνους και στις κράμπες των εσωτερικών οργάνων. Ως πικρό βότανο τονώνει το πεπτικό σύστημα, και τα λιπαρά του οξέα βοηθούν την έκκριση χολής (είναι χολαγωγό) και αποτρέπουν την δημιουργία χολόλιθων. Είναι ήπια στυπτικό για τους βλεννογόνους, και με τον τρόπο αυτό βοηθά στα κρυώματα ως αποχρεμπτικό. Τα παλιά χρόνια επίσης το χρησιμοποιούσαν σαν εφιδρωτικό στα εμπύρετα κρυώματα και στις ιώσεις. Ολα αυτά, εν περιλήψει, για το ανθρώπινο σώμα!
Αλλά οι δράσεις και οι επιδράσεις του φυτού αυτού δεν σταματούν στο ανθρώπινο σώμα. Ως ανθοϊαμα, η Αχιλλεία δυναμώνει και επουλώνει το ηλεκτρομαγνητικό (αυρικό) μας πεδίο, καθιστώντας μας λιγότερο ευάλωτους τόσο σε διαταράσσουσες επιδράσεις από τους συνανθρώπους μας όσο και σε επιβλαβείς ηλεκτομαγνητικές ακτινοβολίες. Οπως ακριβώς στο φυσικό σώμα επουλώνει τις πληγές και σταματά τις αιμορραγίες, έτσι "κλείνει" και τις διαρροές του αυρικού μας πεδίου (οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε κούραση, εξάντληση, κακοδιαθεσία, και μακροχρόνια προκαλούν πλείστες όσες φυσικές ασθένειες ή εκφυλισμούς). Μια υγιής "καθαρή" αύρα έχει δυνατό λευκό 'χρώμα' (ακτινοβολία) και αποτελεί την ενεργειακή μας προστασία. Η Αχιλλεία ενισχύει ακριβώς αυτή τη 'λευκότητα' και το αρραγές του ενεργειακού μας πεδίου. Μελέτες έχουν δείξει οτι βοηθά πολύ τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και γενικά εκτίθενται σε πυρηνική ακτινοβολία.
Η ροζ Αχιλλεία (achillea millefolia, sp. rubra), πάλι, ενώ έχει τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες με τη λευκή, ενεργειακά κάνει κάτι λίγο διαφορετικό. Ως ανθοϊαμα, βοηθά το αυρικό πεδίο των συναισθημάτων (τα συναισθήματα, όπως και οι σκέψεις έχουν κι αυτά συχνότητες). Κάποιοι άνθρωποι εύκολα γίνονται "σφουγγάρια" απορροφώντας τα συναισθήματα των γύρω τους, σε σημείο κάποιες φορές να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τι είναι δικό τους συναίσθημα και τι προέρχεται "απέξω", με αποτέλεσμα να μην έχουν συναισθηματική διαύγεια και να επηρεάζονται υπερβολικά από τα (τοξικά) συναισθήματα των άλλων. Είναι οι πλέον ευαίσθητοι και ενσυναισθητικοί ανάμεσά μας. Η ροζ Αχιλλεία μας βοηθά να είμαστε συναισθηματικά "απρόσβλητοι" από τα τοξικά συναισθήματα των συνανθρώπων μας, και έτσι να είμαστε πιο γαλήνιοι και "ήσυχοι" εντός μας: μας βοηθά να έχουμε ενσυναίσθηση χωρίς τον αντίστοιχο ψυχικό πόνο που συνήθως την συνοδεύει.
Πέρα, όμως, από τα ωφέλη της στον άνθρωπο, φαρμακευτικά και ενεργειακά, η Αχιλλεία βοηθά με την παρουσία της και το υπόλοιπο φυτικό βασίλειο. To βιοδυναμικό σκεύασμα BD502 το οποίο βοηθά τη γονιμότητα του χώματος και ενεργοποιεί το κομπόστ παρασκευάζεται από άνθη Αχιλλείας. Λένε τα βιοδυναμικά εγχειρίδια οτι "φέρνει τις δυνάμεις του φωτός μέσα στο χώμα μέσω της σχέσης με το θειάφι, βοηθώντας το πνεύμα να διεισδύσει στην ύλη, και καθιστώντας το έδαφος ικανό να προσελκύσει ιχνοστοιχεία. Φέρνει τις δυνάμεις της Αφροδίτης στη γη." Η Αχιλλεία ως υγρό λίπασμα (δηλαδή μέσα σε νερό, για 7-14 μέρες) δίνει στο χώμα κάλιο και σελήνιο. Μέσα στον κήπο, βοηθά τη γενική γονιμότητα του εδάφους όταν φυτεύεται στις άκρες των παρτεριών, και, θα έλεγε κανείς, βοηθά τα γύρω φυτά να "δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους". Για παράδειγμα, τα αρωματικά φυτά που φύονται δίπλα της μυρίζουν εντονότερα και γλυκύτερα, και τα δέντρα που γύρω τους φυτρώνει Αχιλλεία χαίρουν καλύτερης υγείας από τα άλλα.
Με τόσες ιδιότητες, δεν είναι παράξενο που πολλοί λαοί στις παραδόσεις τους το θεωρούν μαγικό!
Σε ευχαριστώ - Ξωτικό - για την παρουσίαση της "Λευκής Κυρίας της Θεραπευτικής" που μας την έδωσες με τόση πληρότητα, ώστε προκαλεί σε μας το σεβασμό απέναντί της. Για μένα υπάρχει και μια σχέση αγάπης, γιατί, όταν την πρωτοείδα απλωμένη στο χώμα και άπλωσα την παλάμη, χάδι στα λεπτοκαμωμένα φυλλαράκια της, ανταποκρίθηκε με τόσο ευγενική απαλότητα, ώστε από τότε βρίσκεται ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά φυτά του ψυχικού κήπου μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήπου μπορω να βρω το φυτο αυτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήστη νότια Ελλάδα, στα ορεινά γενικά... η βόρεια Ελλάδα έχει πολύ
Διαγραφή