22 Οκτ 2009

η εποχή του σκοταδιού

...πλησιάζει η πιο σκοτεινή εποχή του χρόνου - 31 Οκτωβρίου με 2 Φεβρουαρίου χοντρικά, σύμφωνα με το παλιό αγροτικό ημερολόγιο, που λογάριαζε την ανατολή και τη δύση των Πλειάδων στον ουρανό προκειμένου να ορίσει σπορές, συγκομιδές, κτλ.
Είναι η εποχή που ο σπόρος μπαίνει μέσα στη γη, και πεθαίνει προκειμένου να ζήσει - πεθαίνει ως σπόρος, γεννιέται ως φυτό βγάζοντας ρίζες. Πρώτα βουτά στο ασφαλές σκοτάδι του χώματος πριν βγεί στον αέρα και στο φως. Είναι η εποχή της εσωστρέφειας, της βύθισης προς τα μέσα προκειμένου να βγάλουμε τις αναγκαίες ρίζες που θα μας στηρίξουν και θα μας θρέψουν έτσι ώστε μία μέρα να μπορέσουμε να βγάλουμε τα άνθη και τους καρπούς μας για να τα "επικοινωνήσουμε" και να τα μοιραστούμε...
Είναι μία λίγο τρομακτική εποχή. Τα παλιά χρόνια, η Περσεφόνη κατέβαινε στον Αδη (που λέγεται και Πλούτων, γιατί από τη συνεύρεση μαζί του πλουτίζουμε!). Κάτι μέσα μας πρέπει να πεθάνει, σαν το σπόρο, για να μπορέσουμε εκ νέου να αναπτυχθούμε.
Ενα λουλούδι που μας βοηθά να αποδεχτούμε τη διαδικασία του θανάτου, είναι η Brugmansia (datura candida). Ως ουσία είναι σίγουρα βαριά τοξικό ως θανατηφόρο (καλό είναι να μην το έχουμε σε κήπους που παίζουνε παιδιά!) αλλά το ανθοϊαμά του είναι πολύτιμο: μας βοηθά να "πεθάνουμε", να απελευθερωθούμε από ότι μας κρατά δέσμιους στη γη, στην ύλη, στο παρελθόν, μας βοηθά να κάνουμε τη μετάβαση από τη μία κατάσταση συνειδητότητας σε μία άλλη - λεπτότερη, βαθύτερη, αγνότερη. Είναι λευκό, και ενίοτε λέγεται και "τρομπέτα των αγγέλων".

4 σχόλια:

  1. νάναι τυχαίο που αυτή την εποχή ωριμάζουν και τα ρόδια; είναι το μαγικό φρούτο με το οποίο ο Πλούτωνας μάγεψε την Περσεφόνη.
    Αλήθεια, ξωτικό, μέσα στις τόσες φωτογραφίες σου δεν υπάρχουν ρόδια, να τα δούμε και να φυλαγόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χα χα! και φυσικά υπάρχουν δύο κατακόκκινα ρόδια αναρτημένα πιο πριν...
    για τους Σούφι το ρόδι είναι από τα πιο "δυνατά" σύμβολα του Θεού, γιατί δείχνουν, όπως λένε, την πολλαπλότητα στο έν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο λουλούδι! Πώς είναι η λαϊκή του ονομασία, έχει άραγε; Το "τρομπέτα των αγγέλων" μου φαντάζει υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή