28 Φεβ 2011

Οι περιπατητές του Υμηττού

Εδώ και λίγο καιρό ανεβαίνω στον Υμηττό τα πρωινά. Οχι κάθε πρωί, αλλά μία με τρείς φορές την εβδομάδα, για περπάτημα. Αλλοτε καθημερινές, άλλοτε Κυριακές.  Δεν αντέχω την κλεισούρα των γυμναστηρίων ούτε το χλώριο στις πισίνες, και το περπάτημα στο βουνό εκτός από αναψυχή στη φύση, είναι καλή άσκηση.


Στο δρόμο μου συναντάω αρκετό κόσμο. Ηλικιωμένους που κάνουν την άσκησή τους, δρομείς, ποδηλάτες, ζευγαράκια ή φίλους που περπατούν μαζί για άσκηση και αναψυχή... Διάφορες φάτσες και ντυσίματα, διάφοροι τύποι ανθρώπων και κοινωνικών τάξεων. Κάθε φορά εντυπωσιάζομαι. Ακούω τόσο συχνά για ανθρώπους εγκλωβισμένους στην πόλη, νέους αραχτούς στις καφετέριες, ζευγάρια που αποξενώνονται - στον Υμηττό, καθημερινές πρωί, βλέπεις μία άλλη εικόνα. Και όχι μόνο σε έναν "δρόμο", σε ένα μονοπάτι. Σε όσα μονοπάτια κι αν έχω περπατήσει, συναντώ περιπατητές. Σπάνια να μην ακούσεις ένα "χαίρετε", ή μια καλημέρα από ανθρώπους παντελώς αγνώστους. Το βουνό μάλλον εμπνέει ευγένεια, και μια διακριτική κοινωνικότητα.



Παρότι ανεβαίνω στο βουνό πάντοτε με διάθεση μοναχικότητας και εσωστρέφειας, η συνάντηση με τους καθημερινούς περιπατητές είναι μία από τις απολαύσεις της βόλτας. Η άλλη απόλαυση (πέραν της καλής αναπνοής) είναι η παρατήρηση της φύσης... Σκούρα ιώδη λουλουδάκια, κάμπιες που βγήκαν στο σεργιάνι



σμίλακες, με τα καρδιόσχημα αγκαθωτά τους φύλλα και τους μικρούς κόκκινους καρπούς τους, που θυμίζουν οτι η αγάπη μπορεί να αγκαλιάζει επώδυνα κάποιες φορές

αλλά και πέτρες σε σχήμα καρδιάς, που σου θυμίζουν

οτι ο δρόμος είναι αγάπη, τελικά.




6 σχόλια:

  1. Ο δρόμος είναι αγάπη... όταν θέλεις να τον δεις έτσι.
    Εμείς πάμε Πάρνηθα. Θα ζητήσω αλλαγή δρομολογίου, νομίζω :-)
    Πανέμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Υμηττός είναι μαγικό βουνό, πάντως... Οσο κι αν έχω περπατήσει στην Πάρνηθα (επί χρόνια κάθε Κυριακή για 3-5 ώρες), αυτά που έχω νιώσει στον Υμηττό δεν τα έχω νιώσει αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόσφατα πήγα για περίπατο στο πάρκο του Θησείου και στην Πνύκα, επίσης βρίσκεις ανθρώπους είτε να περπατούν, να διαβάζουν το βιβλίο τους σε κάποιο παγκάκι, να κάνουν yoga, παίζουν με τα σκυλιά τους, κάνουν πικνίκ, η απλός έχουν φέρει την παρέα τους και το καφεδάκι τους, είδα και την πρώτη μου παπαρούνα της χρονιάς. Όλα αυτά σε μεταφέρουν σε άλλο κόσμο από τη βουή και ρυθμό της πόλης.
    Υμηττό δε έχω πάει νομίζω ότι ίσως ήρθε η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΄Ολα είναι δρόμος... και συγχαρητήρια για τις εικόνες που μαζί μας μοιράστηκες.
    Πάντα μάζευε κόσμο ο Υμηττός και πιο παλιά θυμάμαι που πηγαίναμε τα γλαρόπουλά μας για πικνικ και ναι είναι μεγάλη η ικανοποίηση (μερεύει η ψυχή), που σου προσφέρει αυτή η βόλτα, που όπως είπες πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να την εκφράσουν με μια καλημέρα και ένα χαμόγελο.

    ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ και ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως, ένα μαχαιράκι θα το είχα μαζί μου για κανα χορταράκι... εκεί με τις κάμπιες φαίνεται αριστερά...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι, ναι! αλλά εγώ πάντα το σκέφτομαι κατόπιν εορτής ("είδα τόσα ωραία χόρτα, δε μάζευα για καμιά χορτόπιττα;" αλλά όταν ανεβαίνω το ξεχνάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή