13 Ιουλ 2011

Μελάνθιον το Αρουραίον

… καμία σχέση με τα γνωστά τρωκτικά που κοιτάζουμε (το λιγότερο) με μισό μάτι και τσιρίζουμε όταν μπουν στο οπτικό μας πεδίο!

Πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό λουλούδι των αγρών (αυτό σημαίνει «αρουραίο») που ανθίζει αυτή την εποχή στα ξερολίβαδα της Μεσογείου. Ένα τόσο δα χορταράκι που δεν το πιάνει το μάτι σου, και εύκολα το μπερδεύεις με το μάραθο ή το αγριοκαρότο, ειδικά όταν δεν είναι ανθισμένο. Το λατινικό του όνομα είναι nigella arvensis.


Γιατί μελάνθιον; Τι το μαύρο έχει ετούτο το λουλούδι με την απίστευτη αρχιτεκτονική;



Από το μελάνθιο το εδώδιμο (nigella sativa) βγαίνει το λεγόμενο μαυροκούκι: τα μαύρα σποράκια του φυτού. Στην Ινδία χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα (black caraway), εξαιτίας της πικάντικης γεύσης τους, και αλλού χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπεία για πλείστες όσες παθήσεις. O Mωάμεθ (ο γνωστός προφήτης) έλεγε ότι το μαυροκούκι «είναι θεραπεία για όλες τις παθήσεις πλην του θανάτου».

Το άνθος στα αγγλικά έχει δύο αντιφατικές ονομασίες «love-in-a-mist” και “devil-in-the-bush”. Το πρώτο είναι αυτό που σου εμπνέει το λουλούδι. Το δεύτερο μάλλον περιγράφει κάποια στοιχεία του καρπού (μοιάζει με κεφάλι που έχει κερατάκια). Η ποικιλία damascena (με γαλάζια, διπλά ανθάκια) κοσμούσε πολλούς βικτωριανούς κήπους στην Αγγλία, και ακόμα και σήμερα συστήνεται για κήπους (και κηπουρούς) που θέλουν ένα πιο «ελεύθερο» ανέμελο look. O καρπός χρησιμοποιείται συχνά σε συνθέσεις αποξηραμένων φυτών.

η φωτογραφία αυτή είναι από τη wikipedia
Η βιβλιογραφία αναφέρει οτι το ανθοϊαμα της νιγκέλας (όπως είναι γνωστό το λουλουδάκι αυτό) βοηθά να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όταν βρισκόμαστε σε σύγχυση, δίνει ξεκάθαρα όνειρα και οράματα, βοηθά στον καθαρμό πριν την προσευχή, καθαρίζει την αύρα μας από ξένες επιρροές και κάνει τα αυρικά μας "όρια" πιο σαφή. Η λέξη κλειδί εδώ είναι το ξεκαθάρισμα, ή, αλλιώς, η διαύγεια (νοητική και ψυχική).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου