6 Φεβ 2010

Ο γιατρός στο λιβάδι

λιβάδι με ταραξάκο και μαργαρίτες

Συχνά αναφέρομαι στα ιάματα που γίνονται από λουλούδια, στα "ανθοϊάματα", και νιώθω την ανάγκη να γράψω λίγο παραπάνω γι αυτά. Τι είναι, τι κάνουν, ποιός και πώς τα "ανακάλυψε", πως δρουν.
Παρόλο που τα παραπάνω είναι αντικείμενο μεγάλης και βαθιάς μελέτης και πειραματισμού εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια, και δεν γράφονται μέσα σε λίγες γραμμές, θα δοκιμάσω να πω δυό λόγια, ελπίζοντας να μην υπερ-απλουστεύσω τα πράγματα...
Αρχίζω, παραθέτοντας την εισαγωγή από το βιβλίο της Φωτεινής Μιχαλάκη - Δερνίκου "Αυτογνωσία και Αυτοθεραπεία με τα Ιάματα του Μπάχ" (εκδ. Πύρινος Κόσμος, 1998)
"Τα 38 ιάματα Bach ανακαλύφθηκαν από τον Αγγλο γιατρό Edward Bach (1886-1936) και παρασκευάζονται από τα άνθη άγριων φυτών, θάμνων ή δέντρων. Κανένα από αυτά δεν είναι δηλητηριώδες, δεν προκαλεί εθισμό και δεν αντιδοτεί άλλη θεραπευτική αγωγή (κλασική ή ομοιοπαθητική). τουναντίον ενισχύουν και επιταχύνουν την ίαση..."


castanea sativa, το άνθος της καστανιάς

Ο Μπάχ ήταν ένας γιατρός αφοσιωμένος στην επιστήμη του και στην υπηρεσία προς τους πάσχοντες, στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως παθολογόγος, ως βακτηριολόγος (ανακάλυψε μάλιστα 7 εμβόλια που έσωσαν πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίππης το 1918 στην Αγγλία) αλλά αργότερα, ερευνώντας περαιτέρω ασχολήθηκε με την ομοιοπαθητική. Στα 43 του χρόνια, στο ζενίθ της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, έκαψε (όπως φημολογείται) τα ως τότε γραπτά του και τις έρευνές του, και αποσύρθηκε (αρχικά στα δάση της Ουαλίας και μετέπειτα κοντά  στην Οξφόρδη), προκειμένου να αναζητήσει απλά ιάματα που να ανταποκρίνονται στις ψυχικές εκείνες καταστάσεις του ανθρώπου που αποτελούν τις βαθύτερες αιτίες της ασθένειας...


ornithogalum, 'star of bethlehem'

Αναζήτησε, και βρήκε. Τριάντα οχτώ λουλούδια, που ανταποκρίνονται σε συναισθηματικές καταστάσεις και σε δομές προσωπικότητας οι "σκιές" των οποίων δημιουργούν δυσκολίες και νοσηρές καταστάσεις στους ανθρώπους. Ο Μπάχ περιγράφει τους ανθρώπινους τύπους και τα συναισθήματα πάντα από τη θετική τους όψη, και με πολλή αγάπη...

Από το θάνατό του και μετά, άλλοι ερευνητές συνέχισαν στην ίδια γραμμή, πειραματιζόμενοι/ πειραματιζόμενες και με άλλα διάφορα λουλούδια του τόπου που ζούσαν. Ετσι έχουμε σήμερα Καλιφορνέζικα ανθοϊάματα, Αυστραλιανά, μέχρι και ιάματα από την Αλάσκα. Τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητοι ερευνητές ασχολούνται και με τα Ελληνικά ανθοϊάματα, τα οποία βρίσκονται ακόμα μάλλον σε πειραματικό στάδιο (εξ όσων γνωρίζω).


Ο Μπαχ στόχευε πάντα στην απλότητα και στην αποτελεσματικότητα. Ηθελε να φτιάξει ένα σύστημα το οποίο να είναι τόσο απλό όσο και φτηνό και προσιτό στον κάθε άνθρωπο, ώστε ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να γίνει ο γιατρός του εαυτού του.

Δεν είναι λοιπόν "δύσκολο" να φτιάξει κανείς ένα ανθοϊαμα. Χρειάζεται απλά το κατάλληλο λουλούδι, ένα καθαρό γυάλινο μπώλ, νερό (κατά προτίμηση πηγής), και ήλιος. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά!

φτιάχνοντας ανθοϊαμα από άνθη βατομουριάς


Η δυσκολία της παρασκευής έγκειται αλλού. Εγκειται στη στάση την οποία έχουμε (ή, οφείλουμε να έχουμε) απέναντι στο φυτό και στο άνθος του, απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι σε αυτό που πάμε να φτιάξουμε. Στην πραγματικότητα είναι μια αλχημική διαδικασία, με την έννοια οτι ο παρασκευαστής επηρεάζει ουσιαστικά το παρασκεύασμα, μια που στο παρασκεύασμα μεταφέρονται οι λεπτές δονήσεις και η ενέργεια του άνθους, οι οποίες είναι τόσο ευαίσθητες που επηρεάζονται από τον ψυχισμό και τη στάση του παρασκευαστή. Αυτά, σε πολύ αδρές γραμμές.
Υπάρχουν πολλά και ωραία συγγράμματα για την ανθοθεραπεία, τώρα πια και στα Ελληνικά (σημειώνω εδώ το πρόσφατο της Μαρίνας Αγγελή "Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ", εκδ. Πύρινος Κόσμος, γραμμένο μετά από 20ετή και πλέον κλινική εμπειρία με τα ιάματα)


Η αποτελεσματικότητα των ιαμάτων (για τους σκεπτικιστές) αποδεικνύεται από την πράξη, από την ίδια την εμπειρία. Εχω χρησιμοποιήσει ανθοϊάματα όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά και στα ζώα, στα φυτά και στα παιδιά μου, με αρκετά θεαματικά αποτελέσματα... Κάποιος μου έλεγε πρόσφατα, "εσύ έχεις πίστη, τα πιστεύεις αυτά..." Κι εγώ απάντησα "δεν πιστεύω τίποτα! Γνωρίζω! Είναι απλά γνώση που προέρχεται από την εμπειρία, τίποτα άλλο". Πώς έφτασα στη γνώση αυτή; Οπως φτάνουμε οι περισσότεροι: με τη διάθεση για πειραματισμό...


δοκιμή για ανθοϊαμα από άνθη datura candida


Σημείωση: Από όλα (πλην ενός) τα εικονιζόμενα λουλούδια φτιάχνονται ιάματα. Το  γαλάζιο λουλούδι το βρήκα στην Ηπειρο, περιοχή Ζαγορίου, τέλος Οκτωβρίου, και το φωτογράφισα, σκεπτόμενη ότι μία μέρα θα μπορούσε να  παρασκευαστεί από αυτό ένα ίαμα...

3 σχόλια:

  1. όχι, οτι έχει σημασία, αλλά προσυπογράφω ως κλασσικός γιατρός. μακάρι στις επόμενες περιόδους να δούμε όλα τα είδη της εναλλακτικής θεραπευτικής και τη φιλοσοφία της ολιστικής θέασης του ανθρώπου να διδάσκονται στα επίσημα προγράμματα της Ιατρικής επιστήμης.
    κι όχι ότι είναι δύσκολο.
    απλώς χρειάζονται περισσότεροι"επιστήμονες" και λιγότεροι επαγγελματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας αυτές τις εκπληκτικές γνώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή