2 Μαρ 2010

Λευκό, χρυσό, πεντάκτινο... Η επιστήμη των υπογραφών


...Είδος λαδανιάς, πολύ κοινό στα βουνά και στους λόφους μας (cistus salvifolius, εάν δεν απατώμαι). Οι αποκρυφιστές ανάμεσά μας, θα δουν λαμπρά σύμβολα προς αποκωδικοποίηση. Κάθε φυτό, κάθε λουλούδι και ένα μήνυμα, ένα σύμβολο, μία "υπογραφή", που θα έλεγε και ο Παράκελσος. Είναι συναρπαστική η επιστήμη των υπογραφών, και ξεχασμένη στις μέρες μας.

Ολοι οι παλαιοί βοτανολόγοι, από τον Διοσκορίδη μέχρι τον Νίκολας Κάλπεπερ και τους αλχημιστές μελετούσαν προσεκτικά τη μορφή και τη συμπεριφορά  του φυτού σε κάθε του φάση (το σχήμα των πετάλων του, το πώς διασπείρει τους σπόρους του, το σχήμα  της ρίζας, τη σύσταση του εδάφους που προτιμά, κ.α.) για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, το πνεύμα του ή την ψυχή του, θα μπορούσαμε να πούμε. Και αυτό το συνέδεαν με όργανα του ανθρωπίνου σώματος, ψυχικά χαρακτηριστικά ανθρώπινα, και, οι πιο προχωρημένοι, με τα "πνευματικά μαθήματα" που έχει να πάρει ένας άνθρωπος κατά την ενσάρκωσή του στη γη...

Οι σημερινοί βιολόγοι συχνά χλευάζουν αυτή την προσέγγιση ως "μη επιστημονική", γιατί δεν έχει "βάση" στην 'υλη'. Η, μάλλον, χρησιμοποιεί σαν βάση την ύλη (τη μορφή, τη φυσική συμπεριφορά, την ουσία) για να επεκταθεί στην ψυχή και στο πνεύμα, πράγματα "άπιαστα" και "αναπόδεικτα"...

(Στενοχωριέμαι, καμιά φορά, με  τη στενομυαλιά του "ότι δεν είναι αντιληπτό από τις πέντε μας αισθήσεις δεν υπάρχει" που κυριαρχεί στο χώρο της επιστήμης τους τελευταίους 2-3 αιώνες, και διαμορφώνει τη σύγχρονη σκέψη. Ελπίζω οτι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα! Η ζωή μας φτωχαίνει αισθητά όταν περιοριζόμαστε στα των 5 αισθήσεων, αν μη τι άλλο!)

Γι αυτό χάρηκα πολύ όταν πρόσφατα διάβασα μία μελέτη για τα ιάματα του Μπάχ ("Bach Flower Remedies - Form and Function" Julian Barnard), για το πώς επελέγησαν τα συγκεκριμένα λουλούδια για τους συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων και τις συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις που περιγράφονται και βοηθιούνται από τα ιάματα. Η μελέτη αυτή συνδυάζει την επιστημονική εμβρίθεια με την ευαισθησία του φυσιολάτρη και του καλλιτέχνη (το βιβλίο είναι κυριολεκτικά διανθισμένο με τα σχέδια του συγγραφέα) και ουσιαστικά αποτελεί μία σύγχρονη προσέγγιση στην παλαιά εκείνη επιστήμη των υπογραφών.

Που είναι η επιστήμη του πώς μας μιλά η φύση μέσα από τα χρώματα και τα σχήματά της...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου