16 Μαΐ 2013

Πελίτι 2013 - μέρος α'

Χρόνια το είχα καημό να πάω σ' αυτή τη γιορτή της φύσης και της αντίστασης, και φέτος τα κατάφερα. Σκέφτομαι οτι θα μπορούσα να είχα καταγράψει πολλά πράγματα, και μάλιστα είχα πάρει μαζί μου διάφορα μπλοκάκια για να σημειώνω - αλλά προτίμησα να ζήσω την ατμόσφαιρα και να καταγράψω τις εικόνες. 
η χαρούμενη βουλγάρικη ομάδα ζωγραφίζει ένα από τα πανώ
σπόροι που ήρθαν από τη Μάνη, έτοιμοι να συσκευαστούν 

συσκευάζουμε σπόρους

μοιραζόμαστε σπόρους, μιλάμε για σπόρους
Η γιορτή λαμβάνει χώρα το Σάββατο μετά την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής. Στο χώρο όμως καταφθάνουν εθελοντές από την αρχή της εβδομάδας για βοήθεια, και συνεχίζουν να φθάνουν μέχρι και το βράδυ της παραμονής. Φέτος ήρθαν άνθρωποι από 15 χώρες, κοντινές και μακρινές: Βουλγαρία, Βενεζουέλα, Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία, Ινδία, Γαλλία, Αμερική... Εθελοντές, ομιλητές, επισκέπτες. Μόνο την ημέρα της γιορτής φορέσαμε καρτελλάκια - μέχρι τότε γνωριζόμαστε αυθόρμητα και σιγά-σιγά, είτε μαγειρεύοντας, είτε κουβαλώντας, είτε τρώγοντας, είτε ζωγραφίζοντας, είτε χορεύοντας, είτε πακετάροντας σπόρους, είτε τραγουδώντας, είτε επειδή μοιραζόμαστε το ίδιο σπιτάκι ή δωμάτιο.

πακετάρουμε σπόρους μετά μουσικής
ο Μιλού περιεργάζεται το τσοτίλ που μας ήρθε από τη βόρειο Εύβοια
φακελάκια σπόρων: άλλοι συσκευάζουν, άλλοι βάζουν ετικέτες
κάθε βράδυ και γλέντι στην τραπεζαρία
αγκαλιάζουμε όλο τον πλανήτη

Το μοναδικό πράγμα που κατέγραψα στο μπλοκάκι μου, κουρασμένη και ήδη ξενυχτισμένη την παραμονή της γιορτής ήταν: 

Μουσική και άνθρωποι και σπόροι. Ολοι διαφορετικοί κι ωραίοι. Ανοιχτές καρδιές και αγκαλιές. Χαμόγελο και σκληρή δουλειά που την κάνεις με χαρά. Καθαρή ατμόσφαιρα, φυσικά και μεταφυσικά. Αγάπη, κοινοί στόχοι, κοινές μελωδίες. Πολλή αγάπη, πολλή ομορφιά, πολλή συγκίνηση, πολλή χαρά. Μια πρόγευση παραδείσου.

3 σχόλια:

  1. Καλά θα ξετρελάθηκες, θα πρέπει να ένιωσες σαν να ήσουν όντως στον παράδεισο σου, ακριβώς στο στοιχείο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και είναι τόσο ζωντανή, όπως μας την έδωσες, η περιγραφή της γιορτής, που άνοιξε και τη δική μου καρδιά από την οποία προέκυψαν οι μεταφυσικοί παραλληλισμοί - χαιρετισμός στο Πελίτι.
    σε ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μαζεύονται για έναν ευγενή κοινό σκοπό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή