14 Σεπ 2010

Χτίζουμε το Ελπιδοχώρι...


χτίΖΩ Φυσικά - χτίΖΩ Ελπίδα

Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης 10 - 17 Οκτωβρίου 2010 – Ελπιδοχώρι, Αργολίδα
Το ecoart και το Οικολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλούν στο Ελπιδοχώρι στην Αργολίδα, σε ένα εκπαιδευτικό, θεωρητικό και πρακτικό, εργαστήριο πρωτοποριακής δόμησης με φυσικά υλικά. Σε αυτό το βιωματικό εντατικό εργαστήριο μίας εβδομάδας:

- Θα εστιαστούμε στις κατασκευές από αχυρόμπαλες και κομπ (cob -μείγμα άμμου, πηλού και άχυρου) καθώς και στη δημιουργία πράσινης στέγης (στέγη με χώμα και φυτά).

- Θα καλυφθούν θέματα όπως σχεδιασμός, θεμελίωση, αποστράγγιση, διάφορες τεχνικές τοιχοποιίας, εγκατάσταση θυρών και παραθύρων, κατασκευή πράσινης στέγης κ.ά.

- Θα εξοικειωθούμε με τις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής δόμησης, αποκτώντας τις βασικές ικανότητες που απαιτούνται για να ξεκινήσει κανείς την κατασκευή του δικού του σπιτιού.

- Οι ειδικοί (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά.) θα γνωρίσουν από κοντά ένα συναρπαστικό τρόπο δόμησης.

- Οι μη ειδικοί θα κατανοήσουν πόσο εύκολο είναι να γίνει ένα «χειροποίητο» σπίτι.

- Και, βέβαια, όλοι θα συνειδητοποιήσουν πως, ακόμα και στη δύσκολη εποχή μας, υπάρχουν πάντοτε λύσεις εύκολες, γρήγορες, οικονομικές και οικολογικές!

Στο Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης θα διδάξουν οι:
- Βασίλης Τσολακίδης (αχυρόμπαλες, πράσινη στέγη)
- Αλέξης Χρηστάκης (cob)

Το Ελπιδοχώρι υπήρξε για αρκετό καιρό ένα όραμα. Τώρα πια βρίσκεται στα πρώτα του σταθερά βήματα υλοποίησης. Είναι ένα κυοφορούμενο οικολογικό χωριό, μία μικρή μελλοντική αυτόνομη οικοκοινότητα, που στοχεύει να παρέχει ό,τι χρειάζονται τα μέλη της με σεβασμό στο περιβάλλον, στο νου, στην καρδιά και στο σώμα. Είναι ένας φιλόξενος χώρος , μόλις 150 χιλ. από την Αθήνα, που επιθυμεί να αγκαλιάζει τις ανάγκες του ανθρώπου, ζώντας μέσα στη φύση, κοντύτερα στη γαλήνη του «είμαι», μακριά από τις μεγαλουπόλεις που δημιουργήσαμε με την αγωνία του «έχω».

Tο κόστος διαμορφώνεται κατόπιν συμφωνίας και περιλαμβάνει την τιμή του εβδομαδιαίου βιωματικού εργαστηρίου και τη διατροφή (πρωινό και δύο γεύματα) που αναλαμβάνουν με χαρά οι οικοδεσπότες.

Θέλοντας να κάνουμε το εργαστήριο προσιτό στους ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται, δεν αποκλείουμε καμία συμμετοχή για οικονομικούς λόγους. Επικοινωνήστε με μας και θα βρούμε μαζί τη λύση (π.χ. προσφέρουμε ανταλλακτική εργασία σε άτομα με οικονομική δυσπραγία).

Η διαμονή γίνεται είτε στο Ελπιδοχώρι, σε σκηνές που θα φέρουν οι συμμετέχοντες, είτε σε συνεργαζόμενο τοπικό ξενοδοχείο.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα:

- www.elpidohori.gr-εκδηλώσεις

- www.ecoart.gr/seminaria.html

Για να εγγραφείτε στο Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης, για την αναγκαία προκαταβολή καθώς και για οποιαδήποτε συνεννόηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:

- Ηλεκτρονικά στο workshop@ecoart.gr

- Τηλεφωνικά στο 6945 86 86 01
ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άφιξη/Αναχώρηση

Ξεκινούμε το Εργαστήριο το πρωί της Κυριακής 10 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. Εάν θέλετε μπορείτε να έρθετε από το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να έχουμε το χρόνο να τακτοποιηθούμε και να γνωριστούμε καλύτερα πριν ξεκινήσουμε. Ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου.



Τι να περιμένετε

Να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει βροχή, ήλιο και φυσικά... λάσπη! Μεγάλο μέρος του έργου απαιτεί κάποια φυσική προσπάθεια, αλλά ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να εργάζονται τόσο όσο αισθάνονται άνετα.

Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να παρέχουμε άνετες και χαλαρωτικές συνθήκες διαμονής. Κυρίως προετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σε κατασκήνωση εργασίας, το οποίο είναι μεγάλη διασκέδαση!  

Τι να φέρετε

- Σκηνή (εάν επιλέξετε τη διαμονή στο Ελπιδοχώρι)

- Αντιηλιακό και ένα καλό καπέλο

- Είδη προσωπικής φροντίδας και πετσέτα

- Ρούχα που δεν θα σας πειράξει αν λερωθούν

- Ανθεκτικά παπούτσια και λαστιχένια γάντια

- Όποια κατασκευαστικά εργαλεία θεωρείτε χρήσιμα –πάντως θα είμαστε προετοιμασμένοι

- Ενδιαφέροντα βιβλία

- Και οτιδήποτε διαθέτετε (π.χ. ικανότητα για τραγούδι, κάποιο ταλέντο) και θα θέλατε να το μοιραστείτε με την ομάδα, σας παρακαλούμε να το φέρετε μαζί...





1 σχόλιο: