8 Οκτ 2012

Οικογιορτή στο Βόλο 2012


Ζούμε σε μια εποχή που συχνά ακούμε το κλασσικό απαισιόδοξο "κάθε πέρσι και καλύτερα". Προφανώς αυτό ισχύει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, μπορεί και παγκοσμίως... Αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. 
Κάθε χρόνο γινόμαστε, θέλουμε-δε θέλουμε, σοφότεροι πιθανώς και καλύτεροι (εφόσον είμαστε προσανατολισμένοι προς  αυτή την κατεύθυνση). Κάθε χρόνο οι πρωτοβουλίες και τα εγχειρήματα βάσης για έναν ωραιότερο και δικαιότερο κόσμο αυξάνονται και δυναμώνουν. Και μαζί τους στερεώνεται η πίστη και η ελπίδα κάποιων από μας οτι όλες αυτές οι δύσκολες και επώδυνες μεταβάσεις αφυπνίζουν και είναι για καλό.

Η φετινή (3η) Πανθεσσαλική Οικογιορτή στο Βόλο έδειξε ακριβώς αυτό. Περισσότεροι εκθέτες από πέρσι, οι τοποθετήσεις στη συνέλευση πιο στέρεα πολιτικοποιημένες και ακομμάτιστες, ακούγονταν οι λέξεις αυτάρκεια, αποανάπτυξη, ανταλλαγή πολύ περισσότερο, τα προϊόντα ήταν περισσότερα και ακόμα καλύτερης ποιότητας. Οι φετινοί εκθέτες ήταν σαφώς πιο ζορισμένοι από πέρσι, αλλά και πιο ώριμοι. Είναι αυτοί που επιμένουν σταθερά, γιατί το όραμά τους είναι πλέον ο τρόπος της ζωής τους.











Οταν οι άνθρωποι παράγουν ή κατασκευάζουν πράγματα σε μικρή κλίμακα δεν ευελπιστούν να γίνουν πλούσιοι, και κατά κανόνα δεν γίνονται. Πλούσιοι σε υλικά αγαθά και σε χρήματα, να εξηγούμαστε. Γιατί ο πλούτος της ψυχής, της φαντασίας, και της δημιουργικότητας  είναι διάχυτος ανάμεσα στους ανθρώπους που επιλέγουν τις  ανθρώπινες κλίμακες παραγωγής.



















Ο άνθρωπος έφυγε από τη στενή σχέση του με τη φύση και τους κύκλους της, και στράφηκε προς την υλική ευμάρεια, τη συσσώρευση άκοπου πλούτου, και την επιδίωξη της εξουσίας. Η ζωή στον πλανήτη γη, όμως, φαίνεται πως δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο και τον προσανατολισμό. Κάποιοι, ίσως εξυπνότεροι, ίσως διορατικότεροι, ίσως πιο κοντά στην αλήθεια της καρδιάς τους, το βλέπουν αυτό πλέον καθαρά, και αλλάζουν ρότα. Νιώθω ευγνώμων προς όλους αυτούς που, έχοντας ρυθμίσει την πυξίδα της ζωής τους προς μια κατεύθυνση πιο υγιή, βοηθούν και όλους εμάς με το παράδειγμά τους ν' αλλάξουμε νοοτροπία και ζωή. Τώρα πια δεν παίρνουμε φρούτα και λαχανικά μόνο για την τροφή μας, αλλά και για να κρατήσουμε το σπόρο...




Επιστρέφουμε στη γη και στις ανθρώπινες αξίες πιο συνειδητοί πλέον. Κάθε χρόνο και σοφότεροι, κάθε χρόνο όλο και πλουσιότεροι ψυχικά, κάθε χρόνο με περισσότερη δημιουργικότητα, μεράκι, και κυρίως επίγνωση. Με ευγνωμοσύνη για το οτι η φύση δεν μας προδίδει ποτέ και μας ανταποδίδει την αγάπη μας στο πολλαπλάσιο.

ενδιαφέροντα links


1 σχόλιο:

  1. ευγνώμονες για σας που με το φακό σας και την πένα σας κάνετε γνωστή την ύπαρξη της υγιούς πλευράς της κοινωνίας και φέρνετε ελπίδα και αισιοδοξία στους περιφρονημένους και κακοποιημένους από την Εξουσία πολίτες αυτής της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή