17 Ιαν 2010

Η τρυφερή τσουκνίδα



Η τσουκνίδα λέγεται 'ούρτικα η δι-οική' (urtica dioica), γιατί το ίδιο φυτό έχει και το άρρεν και το θήλυ, και αρσενικά και θηλυκά άνθη, περιέχει το ζεύγος (δύο οίκους, δύο σπίτια). Εχει μικροσκοπικά 'αγκαθάκια' σαν τριχούλες, με δηλητήριο ερεθιστικό για το δέρμα μας, και έτσι προστατεύεται και από τα ζώα και από τον άνθρωπο! Θεραπευτικά το αφέψημά της βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, και γίνεται τονωτική μάσκα μαλλιών. Οι δε τσουκνιδόπιττες είναι πεντανόστιμες!

Το ανθοϊαμα της τσουκνίδας, που τόσο αποφεύγουμε ν' αγγίξουμε (ως φυτό), βοηθά τους ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές με την οικογένειά τους. Μέσα σε μία οικογένεια ηρεμεί τα πνεύματα, βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν το διαζύγιο και τις οικογενειακές συγκρούσεις, βοηθά τα παιδιά που πρόσφατα έχουν υιοθετηθεί (αλλά και τους θετούς γονείς!), τα παιδιά που ανταγωνίζονται τ' αδέλφια τους, βοηθά με όλον τον πόνο που προκύπτει από τη διάλυση μίας οικογένειας...
Βοηθά όλους εμάς που έχουμε ευαίσθητα μικρά αγκαθάκια μέσα στην ψυχή μας, που δεν φαίνονται πάντοτε δια γυμνού οφθαλμού, ή, τελοσπάντων με την πρώτη ματιά. Μικρά φαρμακερά αγκαθάκια που έχουν τη ρίζα τους στη σχέση με την οικογένειά μας, και που ξεπροβάλλουν όταν κάποιος πάει να μας αγγίξει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου