29 Δεκ 2011

Μία Παράξενη Εκκλησία

Στη μέση του οροπεδίου της Μαντινείας στην Αρκαδία, πλάι στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει ένα παράξενο κτίσμα. Είναι η Αγία Φωτεινή.


Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, υπήρχε ένας ιερέας: λιγάκι διαφορετικός, και αρκετά ανεξάρτητος από την συνήθη παπαδίστικη νοοτροπία. Αυτός, λοιπόν, πρέσβευε οτι "ο Θεός είναι ένας", και η χριστιανική θρησκεία είναι μία φυσική κι αδιάσπαστη συνέχεια παλαιότερων θρησκειών (της αρχαίας ελληνικής, της αρχαίας αιγυπιακής, κτλ). Θεώρησε οτι γι αυτό το λόγο οι χριστιανικές εκκλησίες χτίστηκαν επάνω σε αρχαίους ναούς, και είπε γιατί να χτίζεται ο ένας ναός επάνω στον άλλον, και να μην ενσωματώνονται οι δύο σε ένα; Θέλησε, λοιπόν, να φτιάξει έναν χριστιανικό ναό που να αντικατοπτρίζει αυτή του  την ιδέα. Βρήκε προφανώς έναν αρχιτέκτονα αντιστοίχου ιδεολογίας, βρήκε και χρηματοδότη τον Μαντινειακό Σύνδεσμο, και ξεκίνησε. Επειδή η κάθε ιστορία όμως πρέπει να έχει και έναν "κακό", παρενέβη η "χείρ" της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως που δεν τα καλοέβλεπε όλα αυτά τα 'αλλιώτικα', και η χρηματοδότηση κάπου σταμάτησε. Φαίνεται, όμως, οτι η σχέση με τον  Μαντινειακό Σύνδεσμο αποκαταστάθηκε, γιατί ο ναός έχει τελειώσει, και μόνο λεπτομέρειες ίσως του λείπουν...




Δύο μικρά κτίσματα έξω από το ναό μαρτυρούν τον σεβασμό στις παλαιότερες θρησκείες: ένα μικρό αρχαιοελληνικού τύπου ιερό, και ένα στρογγυλό περιστύλιο, με καθίσματα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.






Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου ενδιαφέρον, με  στοιχεία που θυμίζουν τις παλιές θρησκείες. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από χρωματιστά χαλίκια σαν ψηφιδωτό, και διακρίνονται μαίανδροι, και η Φαίδρα. Η  Φαίδρα, ως γνωστόν, συνδέεται με ένα από τα ερωτικά δράματα της αρχαιότητας - στο νου μου έκανα την σύνδεση με την Αγία Φωτεινή, η οποία στη Βίβλο είναι η "πόρνη" που συναντά τον Ιησού στο  πηγάδι έξω από την πόλη. Εκανα επίσης τη σκέψη οτι καθώς (στην παλιά ιστορία) η Φαίδρα δεν γίνεται ποτέ ζευγάρι με τον αγαπημένο της τον Ιππόλυτο, έτσι και αυτά τα "παντρέματα" του παλαιού και του νέου (που επιχειρεί η εκκλησία αυτή) δεν είναι και πολύ εφικτά στη συνείδηση των σημερινών ανθρώπων...





Την παράξενη αυτή εκκλησούλα θα τη βρείτε εάν από την εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως στρίψετε στον κόμβο της Νεστάνης προς Αρχαία Ολυμπία και Βυτίνα. Σε λίγα χιλιόμετρα θα βρείτε ταμπέλα προς τα δεξιά για Αρχαία Μαντίνεια. Η Αγία Φωτεινή βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο στον υπό ανασκαφή / "ανάδειξη" αρχαιολογικό χώρο.

2 σχόλια:

  1. Πριν χρόνια, βρεθήκαμε τυχαία σ' αυτή την εκκλησία και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ψάχναμε να την ξαναβρούμε και δεν μπορέσαμε. Τελικά, να που τη βρίσκω στο μπλογκ σου. Το λες και σημαδιακό. :) Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από πολλά χρόνια βρέθηκα κατά λάθος σ' αυτή την εκκλησία (όχι, δεν είμαι η από πάνω σχολιάστρια, απλώς η ιστορία μας είναι ίδια, ίσως η εκκλησία "τραβάει εκεί τον κόσμο) έχοντας πάρει λάθος δρόμο με το αυτοκίνητο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, τότε δεν ήταν ολοκληρωμένη, αλλά δεν υπήρχε ψυχή τριγύρω για να ρωτήσω και ήμουν απλώς περαστική από την περιοχή. Τι ωραία σύμπτωση να την ξαναβρώ στο μπλογκ σου το οποίο -επίσης τυχαία- ανακάλυψα σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή